
Halk arasında diş hekimi korkusu olarak bilinen dentofobi, her yaştaki kişilerde ortaya çıkabiliyor. Dentofobisi olan kişiler, diş hekiminden ve diş hekimliğinde kullanılan ekipmanlarından korkuyorlar. Korku ve kendini güvende hissetmeme, randevu alımından itibaren artmaya başlıyor, klinik ya da muayenehanede sıra bekleme aşamasında zirveye ulaşıyor.
Genel anlamda bir kaygı kişinin kendi sağlığını etkileyecek boyutta olduğunda fobi olarak adlandırılıyor. Dentofobi, kişiden kişiye değişkenlik gösterebiliyor ve hasta üzerindeki etkisi hafif ya da şiddetli olabiliyor. Şiddetli fobiye sahip hastalar basit bir muayeneden bile kaçmak isteyebiliyor.
Dentofobi, birçok faktörden dolayı ortaya çıkabiliyor. Diş tedavilerine ve diş hekimine karşı olan fobi, aşağıdaki belirtilerle anlaşılabilir;
- Diş sağlığı sorunları düşünüldüğünde çarpıntı, yüz kızarması, kaşınma gibi durumlar açığa çıkıyorsa
- Muayene olmak gerektiğini öğrenildiğinde yaşanan kaygı, terleme ve titreme yaşanıyorsa
- Mide bulantısı ya da yutkunma güçlüğü hissediliyorsa
Dentofobinin Nedenleri Nelerdir?
Diş hekimi korkusu, birçok nedenle olabilir. Dentofobi, daha önceden diş ile ilgili meydana gelmiş bir problem sonucunda tedavi sırasında aşırı ağrı ya da acı hissetmekten dolayı oluşabilir. Bu durumda beyin, diş hekimine karşı bir önyargı oluşturabilir ve hasta ağız ve diş sağlığını önemsememeye başlar.
Çocukken meydana gelen travmalar yüzünden rahatsızlık ileri boyutlara taşınabilir. Ayrıca, kişinin diş hekiminden gördüğü negatif muamele sonucunda da dentofobi açığa çıkabilir. Başkasının yaşadığı kötü tecrübeler de hastayı etkileyebilir.
Diş videoları ve film kesitleri bile hasta üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Diş muayenesi sahnesi izlemek hastanın gözünde korkunç bir hâl alabilir. Kullanılan ekipmanların görüntüsü de, fobi oluşumuna neden olabilir. Tedavi öncesi uyuşturma işlemi sırasında kullanılan iğne, hastaları psikolojik anlamda en çok zorlandığı süreç olarak tanımlanabilir.
Diş Hekimi Korkusu Nasıl Düzelir?
Diş hekimi korkusu problemi ileri düzeydeyse, diş muayenesine başlamadan önce iyi bir psikoloğa danışılabilir. Fobiyi yenmeniz için bilişsel davranışsal terapi ya da hipnoz uygulamaları yapılabilir. Burada önemli olan hastanın tedaviye nasıl yanıt vereceğidir.
İyi bir diş doktoru seçimi de fobinizi yenmeniz açısından önemlidir. Diş hekiminizin, fobisi olan hastalar için farklı bir tedavi yöntemi bulunabilir. Sizi psikolojik açıdan iyi hissettirecek hekim, bu sürecin üstesinden gelebilir ve daha özgüvenli hareket edebilirsiniz.
Stresle başa çıkmak için bir sürü gevşeme tekniği bulunuyor. Bu yöntemleri uygulayarak, kötü düşünceleri kendinizden uzaklaştırabilir, kaygı seviyenizi en aza indirebilirsiniz. Doğru nefes alıp verme egzersizleri ile kaslarınızın gevşemesini sağlayabilirsiniz.
Diş sağlığı ihmale gelecek bir konu değil. Zamanında tedavi edilmeyen dişlerden dolayı sadece dişlerinizin sağlığını kaybetmezsiniz. Sindirim sistemi rahatsızlıklarından tutun da kalp ve damar hastalıklarına kadar pek çok sağlık sorunu ağız ve diş sağlığının kaybedilmesi sonucu ortaya çıkabilir.
Unutmayın, iyi bir diş hekimi sayesinde korkunuzu tamamen yenip sağlıklı diş ve ağız sağlığına kavuşmanız her zaman mümkün.