Konservatif Tedaviler

Konservatif Tedaviler (Dolgular ve Kanal Tedavisi)

Konservatif tedaviler, dişte oluşan yapısal sorunların çözümünde kullanılan dişi tekrar onarmak ve diş bütünlüğünü korumak amaçlı uygulanan tedavilerin tümünü kapsar.

Konservatif tedaviler, genelde diş çürüğü tedavisinde aktif rol oynarlar. Bu tedaviler; dolguları ve kanal tedavilerini içermektedir.

Siz de Bodrum’da dolgu ve kanal tedavisi ile dişlerinizdeki çürükleri tedavi ettirmek  istiyorsanız hemen Online Randevu ya da telefonla randevu alabilirsiniz.

Diş Dolgusu

Diş dolgusu, uzun süre diş fırçalamama, sağlıksız beslenme gibi faktörlerden kaynaklı çürüyen bir dişin içerisindeki tüm çürük ve atık bölümlerin temizlenmesi, ardından meydana gelen oyuğun, dişin eski formuna uygun biçimde doldurulması ile tamamlanan tedavi şeklidir. Oluşan çürük sebebiyle hasar almış dişe, eski görüntüsünü geri verme yöntemidir.

Dişe Dolgu Nasıl Uygulanır?

Dişe dolgu işlemlerini uygulamadan önce hastanın dişinde herhangi bir enfeksiyon riski olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tespit edilen riskli bir enfeksiyon sonucunda ilk olarak diş ve bölgesi tedavi edilmelidir. Ayrıca, hasta dolgu maddesine, işlem öncesi yapılacak lokal anesteziye ya da bu alanla ilgili bir ilaca alerjisinin varlığı tespit edilmelidir. Bu işlemler sonunda doktor dişe dolgu yapılmasına kanaat getirir. Dolgu yapılacak dişe uygulanan işlemler aşağıdaki gibi sıralanır;

Bu operasyonda uygulanması gereken ilk işlem dişe röntgen çekilmesi ve diş yapısının detaylı bir şekilde incelenmesidir. Sonuçta, dişin durumu daha iyi gözlenir ve müdahale edilecek miktar yaklaşık olarak hesaplanır.

Dolgu yapılması öngörülen dişe anestezi uygulanılarak diş uyuşturulur. Böylece temizleme işlemi sırasında hasta ağrı acı hissetmez. Çürükler giderilerek diş içerisinde dolgu için yeterli miktarda yer açılır.

Çürük diş temizlenmesinin ardından uygun görülen dolgu çeşidi ile diş dolgu malzemesi doldurulur, bölge yeteri düzeyde eski hâlini alacak şekilde kapatılır. Dolgu maddesinin dişe yerleştirilmesinin ardından, dişin işlevini yerine getirebilmesi ve fiziksel özelliklerine geri dönebilmesi için diş kenarları, dolgunun keskin kısımları ve oluşan fazlalıklar düzeltilip cilalanır.

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, daha derin çürüklerin, dişin sinirine yaklaştığı veya değdiği durumlarda uygulanır. Bazen çürük olmayan dişin bir darbe neticesinde sinir dokusunun iltihaplanmasının ardından da uygulanır. Zaten genellikle bu hastaların çoğu, ağrı şikâyeti ile kliniğe başvurur. Nadiren de olsa ağrı görülmeyen hastalar da vardır.

Bu tedavi yönteminde; pulpa olarak adlandırılan dişin siniri alınır, ardından dişin kök kanal yolu çürükten ve mikroptan arındırılıp dezenfekte edilir, kanal yolları içlerini tekrar doldurabilecek genişlikte hazırlanır. Bu işlem için oluşacak enfeksiyona engel olabilmek amacıyla erken tedavi önemlidir. Bu, çevre dokulara enfeksiyon yayılmaması ve diş çevresinin korunması açısından oldukça önemlidir.

Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Bu işlemin nasıl uygulanacağını anlamak amacıyla diş yapısı hakkında biraz bilgi sahibi olmak gerekir. Diş, içten dışa doğru; pulpa, dentin ve mineden oluşur. 3 tabakalı bu yapının ortasındaki boşluk kök kanalı olarak adlandırılır. En içteki pulpa, kök kanalı içerisinde bulunan yumuşak dokudur.

Kanal tedavisi uygulaması iki ya da üç seansta gerçekleşen bir işlemdir. Hasarın derecesi fazla değilse tek seansta, fazla ise iki ya da üç seansta gerçekleşir.

Dişe ait bir röntgen çekilmesi ve kök kanallarının incelenmesi gerekmektedir. Kemikte bir enfeksiyon durumu olup olmadığı kontrol edilir.

Diş ve çevresini uyuşturmak amacıyla bölgeye lokal anestezi uygulanır.

Bölgedeki enfeksiyona ulaşmak amacıyla dişin iç kısmında bir delik açılır veya temizlenen çürük ile zaten o bölgeye ulaşılır.

Kanalda iyi bir temizlik yapılabilmesi için tırnak törpüsünü andıran aletler yardımı ile kanal iyice genişletilir. Eğeleme işlemi sonucu meydana gelen kalıntıları uzaklaştırmak için sodyum hipoklorit bileşenleri ile kanal yıkanır.

Enfekte olmuş sinir dokusu ve etraftaki enfeksiyon kalıntıları ortamdan uzaklaştırılır.

İyi bir temizleme yapılan diş, iyi kapatılarak sızdırmazlık sağlanır. Herhangi bir enfeksiyon varlığı söz konusuysa hekim tarafından bir hafta kadar süreyle bölge açık bırakılabilir. Kök kanal tedavisi aynı gün içerisinde sonlandırılmazsa, oluşan oyuğa yemek kalıntıları kaçmaması için bölge geçici bir dolgu ile doldurulur.

Kök kanal dolgusu tamamlandıktan sonra açılan delik de doldurularak tedavi sonlanır.

Kök kanal yolunu doldurmak için gutta-percha adı verilen kauçuk materyal kullanılmaktadır. Bu madde insan vücudunda olumsuz bir yan etki oluşturmaz, reaksiyona girmez.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Başlıca dolgu çeşitleri aşağıdaki gibidir;

Amalgam diş dolgusu: Yiyeceklere karşı dirençli ve beslenme şekline bağlı en az 5 yıl kadar kalıcı dolgudur. Yaklaşık yarısı cıvadan oluşmaktadır. Diş tedavisinde kullanılmak üzere üretilen dolgu hem ekonomik hem de kolay zedelenmeyen bir yapıya sahiptir. Dişe uygulanması halinde dişte siyah renkli bir görüntü bırakabilir.

Kompozit dolgu: Estetik dolgu olarak da bilinen kompozit dolgu, her diş rengine uygun seçenekleri ile günümüzde tercih edilir. Genellikle tek seansta tamamlanan kompozit dolgu, amalgam dolgu çeşidine göre daha bütçeli bir işlemdir.

Cam iyonomer dolgu: Diş kökünde meydana gelmiş çürüklerin onarılmasında uygulanan bir dolgu çeşididir. Bu dolgu çeşidi bilhassa çocukların dişlerinde uygulanmaktadır. Cam iyonomer dolgu, uygulandığı dişe florid salarak diş dokusunun çürüğe karşı olan direncini arttırır. Bu dolgu çeşidi kompozit dolgu çeşidi ile karşılaştırıldığında o kadar dayanıklı değildir ve renk açısından pek fazla uyum sağlamaz.

Konservatif Tedaviler (Dolgu ve Kanal Tedavisi) Hakkında Sorularınızın Cevapları

Hayır. İşlem öncesinde bölgeye anestezi yapıldığından sıfır ağrı hissedilir. Uygulama sonrasında da ağrı hissedilmez. Çiğneme ya da ısırma eylemlerini yerine getirmeyecek cinsten bir ağrı meydana gelmesi söz konusu değildir.

Tedavi esnasında çok az acı hissedilmesi normaldir. İlk seanstan sonra dişin durumuna göre dişte dayanabilecek ölçüde hassasiyet görülme ihtimali vardır, ancak basit bir ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir.

Yapılan dolgunun cinsine göre çiğnemeye ya hemen başlanabilir veya hekiminiz birkaç saat yiyecekleri ısırmamanızı isteyebilir. Dişte kaybolan madde miktarına göre dişin sert gıdalara karşı olan sınavı için doğru önerileri, diş hekiminiz verecektir.

Kanal tedavisi görmüş dişi, tedavi süreci boyunca çiğnemede kullanılmamasını tavsiye ediyoruz. Soğuk, sıcak, ılık su tüketebilirsiniz. Ancak apseli bir diş için hekiminiz farklı uyarılarda bulunabilir. Dolayısıyla dişin durumuna göre en doğru tavsiyeyi, muayene sonucuna göre diş hekiminiz verecektir.

Hemen online muayene randevunuzu oluşturmak için butona tıklayın.

× WhatsApp