Diş İmplantları

Diş İmplantı Nedir?

Diş implantları, kaybedilen diş kökünün yerine aynı fonksiyonu verebilmesi için bir cerrah tarafından uygulanan titanyum parçalardır. Çene kemiğine uygulanan implantlar, 2-3 ay kadarlık bir kaynama süreci sonunda çiğneme kuvvetlerine dayanıklı hale gelmektedir. Eksik diş tedavilerinde kullanılan ve diş kökü yerine geçen bu ürünlerin üst kısmına ise porselen diş kronu veya uzun protezler uygulanarak çiğnemeye hazır hale getirilir.

Siz de Bodrum’da implant tedavisi ile eksik dişlerinizi tamamlatmak istiyorsanız hemen Online Randevu ya da telefonla randevu alabilirsiniz.

İmplantın Avantajları

Diş implantlarının avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Bu tedavide yan dişlerin şekillerinin modifiye edilmesi gerekmez. Yani ağız içindeki sağlıklı dişe müdahale gerektirmeden eksikler tamamlanabilir.
  • Çıkarılabilir protez takan çoğu hasta, bu durumdan rahatsızlık duyar. Implant tedavisi sayesinde takılıp çıkarılan konforsuz protezlerin yerine sabit yapışan sistemler kullanılabilmektedir.
  • Implantlar, ağız hijyenini olumlu yönde etkiler. Boş bölgeye yapılan yeni diş, diğer dişler arasındaki erişimi kolaylaştırır.
  • Diş kayıpları gülüş kayıplarını da beraberinde getirir. Ayrıca eksik dişlerin varlığı, sağlıklı dişlerde de harekete sebep olacağından, devrilmeler sarkmalar ve ileri vadede tedaviyi zorlaştıracak konum bozukluklarını da beraberinde getirir. Bunların önüne geçebilmek hem fonksiyonu hem estetiği ve yine sıklıkla görülen fonasyon dediğimiz konuşma bozukluğunu tedavi etmek yine eksik dişlerin tamamlanmasıyla mümkündür.
  • İyi bir dirence sahip olduğu için uzun ömürlü bir tedavidir. Bu da hastanın aynı sorun için sürekli uğraşmasına engel olur.

Diş İmplantı Nasıl Uygulanır?

Diş implantı oldukça basit işlem adımları ile bir cerrah tarafından uygulanabilmektedir. Bu operasyon için dişin aynı gün içerisinde çekilmiş ya da daha önceden çekilmiş olması fark etmez. Diş çekiminden sonra, çevre dokularda enfeksiyon yoksa ve çene kemiği buna uygunsa implant denilen titanyum kök, aynı seansta da çene kemiğine yerleştirilebilir. Uygulama işlem adımları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Diş implantı uygulaması için diş hekimlerinin kullandığı döner bir aletin ucuna takılan kanal açma görevi üstlenen yüksek devirli, elektrik enerjisi ile çalışan aygıtlardan yararlanılır. Frez adı verilen bu aygıtlar kemiği inceden kalına doğru delerek implantı yerleştirmek için bir yer hazırlar.
  • Bu işlem esnasında diş eti kesilebilir, kaldırılabilir ya da kemik tam anlamıyla açık bir hale getirilip, görerek de işleme devam edilebilir. Bu işlem için bir başka alternatif ise kapalı operasyon olarak bilenen küçük bir delik açılması işlemidir. Açılan deliğe implant yerleştirilir ve dikişsiz olarak yapılır.
  • İnsan vücuduna zararsız küçük titanyum vida, üzerine gelecek şekilde köprü ayağı olacak parça (abutment) ile birleştirilir.
  • Bunun ardından kron tedavisi uygulaması ile bütünlenir.

Diş implantında kullanılan titanyum vidalar, diş kökü görevini sorunsuz yerine getirebilmesi için uzmanlar tarafından geliştirilmiş sağlıklı diş kökleri olarak da nitelendirilebilir. Ayrıca, çene kemiğine oldukça uyumludur. Bu yüzden diş implantı bir ya da daha fazla diş eksikliği problemlerinde sorunsuz uygulanır.

İmplant Uygulama Yöntemleri

Dişe implant uygulama yöntemleri için dört farklı alternatif bulunmaktadır. Bu yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  1. Birinci yöntemde, dişin hemen çekilmesi ve meydana gelen boşluğa implantın hemen yerleştirilmesi baz alınır. Doktor ve hasta için en konforlu yöntemin bu olduğu bilinir. Oldukça pratik olan bu yöntem, dikiş atma işlemi ve cerrahi bir müdahale istemez.
  2. Kapalı teknik olarak adlandırılan ikinci yöntemde, flep açmadan lazerle bir boşluk açılır. İmplant uygulanacak bölge dokusunu kesmeden uygulanan bu yöntem sonunda, vida bu boşluğa yerleştirilir. Bu yöntem konforlu, acısız ve ağrısız, tek aşama içeren bir işlemdir.
  3. Üçüncü yöntemde, mukoza adı verilen epitel yapı üzerinden direkt olarak implant yerleştirme işlemi yapılır.
  4. Son yöntem ise halk arasında oldukça bilinen sıradan bir yöntemdir. Bu klasik yöntem cerrahi uygulama ile gerçekleşir. Operasyon esnasında ameliyat ile hastanın çene kemiğine müdahale edilerek implant yeri oluşturmak için uygun bir oyuk açılır. Oyuğa implantın yerleştirmesi sonrası dikişler yardımıyla bölge kapatılır. Dikişler bir hafta sonra bölgeden alınabilir. Hastanın kemik yoğunluğu düşük olabilir. Bu problemi gidermek için daha önceden kemik ekimi işlemleri yapılabilir.

Implant Tedavisi Hakkında Sorularınızın Cevapları

İmplant uygulaması sırasında herhangi bir acı hissiyatı söz konusu değildir. Kemik üzerinde yapılan bu işlem hastaların birçoğunu tedirgin etmektedir. Çünkü kemiğin delinmesine bağlı olarak acı hissiyatının da buna orantılı bir şekilde fazla olacağını düşünülmektedir. Bu işlem sırasında acı hissiyatının olmamasının en büyük nedeni kemik içerisinde var olan sinir dokusunun yumuşak diş etindeki sinir dokusuna oranla çok daha az olmasıdır. Çünkü kemik; canlılık seviyesi az, sinir yapısı daha az bir yapıya sahiptir. Bu yüzden kemik içerisinde oyuk açılması ağrılı bir işlem olarak nitelendirilemez.

Eğer implant uygulaması yapılacak alanda iltihap oluşmuşsa, iltihap temizlenerek daha geniş çapta bir operasyon yapılacağı için ağrının normale oranla daha fazla olduğu bilinir. Operasyon öncesi verilen antibiyotik ilaçlar yardımı ile ağrının en aza indirgenmesi amaçlanmaktadır. Genelde bu işlemlere uygulamadan bir gün önceden başlanmaktadır. Bu sayede ağrı hissiyatı operasyon esnasında hiç, ameliyat sonrasında ise neredeyse hiç ya da çok az olabilmektedir.

Diş implantları saf titanyum içerdiğinden herhangi bir yan etkisi yoktur. Ayrıca implantlar, vücudun herhangi bir reaksiyonda bulunmayacağı (inert olarak adlandırılan) bir malzemeden meydana gelmiştir. Bu nedenle çene kemiğine yerleştirilmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Diş implantı konusunda vücudun herhangi bir kötü reaksiyonuna rastlanmamıştır. Fakat vücut yapısına bağlı hastanın implantı kabul etmeme ihtimali çok çok düşük de olsa vardır. Operasyon sonucunda implant taktıran kişilerde yanakta şişme gibi yan etkiler olabilir.

Yan etki oluşmasındaki en büyük sebep operasyon sonucunda diş hekiminin yanlış müdahalesi ile meydana gelmektedir. Bu işlem esnasında diş hekiminin hatası üzerine iltihaplanma ve benzeri durumlar meydana gelirse implant oynama yaparak, yerinden çıkabilir. Bunun sonucunda implant kaybı meydana gelebilir. Fakat bu problemin oluşması çok düşük bir ihtimaldir.

İmplant uygulamaları genel anlamda şu kişilere başarılı bir şekilde uygulanabilir;

  • Genel sağlık durumunda hiçbir sakınca bulunmayan kişiler
  • Sağlıklı diş etlerine sahip kişiler
  • Çene kemiği implant uygulamasını destekleyen kişilerde. (Bu uygulama için çenede yeterli miktarda kemik bulunması gerekmektedir.)
  • Ağız bakımına dikkat eden kişilerde

Hastaların implant tedavi sürecine geçmesi için gereken başlıca problemler şu şekildedir;

  • Tam/kısmi dişsizlik problemlerine sahip olma
  • Çene ve yüz bozuklukları yaşama
  • Takıp çıkartılabilen protez kullanma ve güçlük yaşama
  • Hareketli protez kullanmak istenmemesi
  • Eksik dişleri tamamlamak için köprü yaptırma amacıyla sağlam dişleri kestirmek istenmemesi
  • Köprü ile tamamlanması uygun olmayacak kadar uzun diş boşluğu bulunması
  • Sadece bir dişi eksik olma durumu
  • Çarpma gibi travma sonucunda oluşan diş kaybı ve kök kırığı problemi
  • Hiç dişi olmamakla beraber tam protezin yerleştirildiği yumuşak dokuda ciddi kayıp olma durumu
  • Tam protezin ağızda tutulamaması, oynatma gibi sorunlar

Hemen online muayene randevunuzu oluşturmak için butona tıklayın.

× WhatsApp