Diş Eti Hastalıkları

Periodontal hastalık olarak da bilinen diş eti hastalıkları, diş çevresini çevreleyen ve destekleyen dokularda meydana gelen enfeksiyon problemleridir.

Dişin yapısında hiçbir anormallik olmamasına rağmen diş etinde oluşan enfeksiyon nedeniyle diş tamamen kaybedilebilir.

Periodontal hastalıklar, erkeklerde, kadınlarda, çocuklarda, hamilelerde, ergenlik çağında bulunanlarda ve yaşlılarda görülebilir. Bir ya da daha fazla dişi etkileyebilen bu hastalıklar toplum içerisinde oldukça yaygındır. Çoğunlukla ağrı hissedilmediğinden çabuk fark edilmez ve doktora erken gidilmediği için diş kayıplarına neden olabilir.

Diş çevresini; diş kökü, diş eti, çene kemiği ve diş kökünü çene kemiği ile birleştiren lifler destekler. Tüm bu yapı periodonsiyum olarak adlandırılır. Gingivitis olarak tanımlanan diş eti iltihabı, enfeksiyonun yalnızca diş eti üzerinde etki ettiği durumları ifade eden bir terimdir. Gingivisitisin asıl belirtileri; diş etinde kırmızılık, şişlik, daha parlak bir yapıya sahip olma, normale göre daha yumuşak yapıya sahip olma, ağız kokusu ve çabuk kanayan diş eti oluşumudur.

Diş eti hastalıklarınızı Bodrum’da tedavi ettirmek için hemen Online Randevu ya da telefonla randevu alabilirsiniz.

Periodontitis Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Periodontitis, diş eti, diş kökü ve diş çevresindeki diğer dokularda problemlerin büyümesiyle meydana gelen durumu ifade eder. Periodontitisin başlıca belirtileri aşağıdaki gibidir;

  • Diş etinde kanama
  • Diş etinde kırmızı, mavimsi, morumsu renk değişikliği
  • Diş etinde çekilme
  • Diş etinde şişme, büyüme
  • Dişler arasında yer değiştirme
  • Dişlerde aralanma
  • Diş etinde uzama
  • Sallanma
  • Diş etinde apse oluşumu
  • Daha hassas bir diş yapısı
  • Kemik kaybı
  • Kötü ağız kokusu

Dişi çevreleyen ve destekleyen bölgedeki enfeksiyonlar, estetik bozukluk, çiğneme bozukluğu, diş kaybı, tedavi amaçlı protezlerin vücut tarafından reddedilmesi gibi sonuçlara neden olur.

Periodontal Hastalık Tipleri Nelerdir?

Birden çok periodontal hastalık çeşidi vardır. En sık karşılaşılan hastalık tipleri ise şöyle sıralanabilir;

Gingivitis

Periodontal hastalık çeşitleri arasında en sık karşılaşılanı ve en hafifidir. Bu hastalığa sahip kişiler, diş eti ve diş çevresini destekleyen dokularda kızarma, şişme/büyüme, tahriş olma gibi sorunları yaşar. Herhangi bir ciddi problemle karşılaşılmaması için erken tedavi edilmesi önem taşır.

Bu belirtileri yaşayan kişilerin bir an önce diş hekimine gözükmesi gerekmektedir. Bu hastalığın oluşmasındaki en büyük etken ağız hijyenine dikkat edilmemesidir.

Kronik Periodontitis

Kronik periodontitis, ergenliğini tamamlamış erişkin bireylerde daha sık rastlanan bir diş eti hastalığıdır. Oldukça yavaş ilerleyen bu hastalık, zor fark edilir veya normal bir oluşum zannedilerek aldırış edilmez.

Hastalık, diş çevresindeki destek dokuların enfeksiyon kapmasıyla büyük hasara neden olur. İlk olarak diş eti erimeye başlar, daha sonra liflerin erimesi ile devam eder. Ardından diş kemiği erir ve dişte oyuk ve çıkıntılı bir görünüm oluşur.

Bu boşluklu yapılar içerisinde biriken bakteriler, yiyecek kalıntıları, mikrobiyal dental plak ve diş taşları enfeksiyon daha da ilerlemesini neden olur. Dokular hasar görür ve dişin kemik desteği azalır. Hastalık belirtileri aşağıdaki gibidir;

  • Koyu kırmızı, mora dönük diş eti rengi
  • Diş eti çekilmesi
  • Dişlerde aralık oluşumu
  • Diş etinde uzama
  • Dişte dönme
  • Sallanma
  • İşlev bozukluğu
  • Diş aralarına ve oluşan ceplerde atık birikimi
  • Apse oluşumu
  • Ağızda koku
  • Estetik görünümde bozukluk

Hafif ve orta seviyedeki kronik periodontitis tedavisi cerrahi müdahale gerektirmez. Daha ileri seviyedeki kronik periodontitis vakalarında, cerrahi müdahale yapılır. Bu hastalığın nedenleri arasında psikolojik sorunlar, sigara alışkanlığı, diyabet ve zayıf bağışıklık sistemi sayılabilir.

Agresif Periodontitis

Bu hastalık, diğer diş eti hastalıklarına göre daha şiddetlidir. Özellikle genç bireyler üzerinde etkili olan agresif periodontitis, sonradan oluşabileceği gibi kalıtımsal nedenlerle de görülebilir.

Bu hastalık yerel ve yaygın olarak iki tipe sahiptir. Yerel tip; diş eti ile bağlantılı çok az belirti gösterir. Daha çok cep derinliği, kemik yıkımı gibi sorunlar gözlenir. Yaygın tip; klinik belirtiler fazladır ve kemik kaybı çok sayıda dişi olumsuz yönde etkiler. Tedavisi zor bir hastalıktır.

Sistemik Hastalıklarla Bir Arada Görülen Periodontitis

Tüm vücudu ve ağız yapısını etkileyen (ağız ve dişler) hastalıklara sistemik hastalık denir. Kan hastalıkları, metabolizma kaynaklı hastalıklar, genetik hastalıklar ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkların çoğu ağız içinde belirti gösterebilir. Bu tip hastalıkların tedavisi sadece diş hekimi tarafından yapılmaz.

Nekroz Oluşturan Periodontal Hastalıklar

Dişler arasında üçgen şekle sahip diş etlerinin bulunması ve zaman içerisinde bu etlerin yukarıdan aşağıya doğru yok olmasını ifade eden bir hastalık tipidir. Erken müdahale edilmezse ya da tedavi uygulanmazsa ilerleyen zamanlarda kemik erimesine neden olur.

Hastalığın başlıca nedenleri arasında; sigara içmek, psikolojik sorunlar, stres ve ağız bakımının düzensiz yapılması sayılabilir. Bir diğer önemli sebebi ise AIDS hastalığıdır. Bu nedenle oluşan durumlarda, hasta şiddetli ağrı hisseder ve sızlanır.

Diş Eti Apsesi ve Periodontal Apse

Dış çevreden diş etine temas eden maddeler diş etlerinde apse oluşumuna neden olabilir. Bir kılçık batması, dış etkenli yaralanmalar buna sebep olabilir. Apse oluşumu, ilgili alanda kızarma, şişlik ve acı/ağrıya neden olur. Periodontal apse ise, ağız yapısında ileri düzeyde kemik erimesi, oyuk yapıda bakteri ve yemek kalıntılarının birikmesinden dolayı iç dokuların zarar görmesi nedeniyle ortaya çıkar. Cerahat akışı, kırmızı/mor renk, ağrı gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Sağlıklı Diş Eti Nasıl Görünür?

Sağlıklı bir diş eti; açık pembe renklidir. Mat görünüme sahiptir ve sert kıvamlıdır. Diş yüzeyi bir bıçak sırtını andıran görüntüye sahip olmalıdır. Ayrıca, doğru diş fırçalama sırasında kanama olmamalıdır.

Bakteri Plağı Nedir?

Bakteri plağı, bir diş üzerinde sarı renkteki yumuşak, yapışkan ve bölgeden ayrıştırılması zor, koloni halinde yaşayan bakteriler yüzünden oluşmuş biyofilm tabakasına denir. Plak içerisinde yaşayan bakterilerin salgıladığı maddeler sonucu diş eti ve diş eti kemiği olumsuz yönde etkilenir ve diş eti hastalıklarına neden olur.

Diş Etlerinde Kanama Neden Olur?

Diş etleri zarar görmüş kişilerde kanamanın ana nedeni, diş eti çizgisinde plak birikmesidir.

Plak, diş taşı içerisine sertleşerek, önce kanamaya, daha sonra da ileri düzey diş eti (periodontitis) ve çene kemiği hastalıklarına neden olur. Sürekli tekrar eden kanama durumunda bir diş hekimine danışılmalı ve bir hastalığa neden olmaması ya da ilerlememesi için erken dönemde tedaviye başlanmalıdır.

Hemen online muayene randevunuzu oluşturmak için butona tıklayın.

× WhatsApp