Günümüz pandemi koşullarında sağlık kuruluşlarından uzak durmaya çalışmak uzun vadede küçük problemlerin büyük sağlık sorunlarına dönüşmesine neden olabiliyor. En önemlileri arasında ise diş ve ağız sağlığı ile ilgili problemler yer alıyor.
Diş ağrısı çeken hastaların vakit kaybetmeden muayene olması gerekiyor. Çünkü zamanında tedavi edilmeyen dişler hem diş kayıplarına hem de çok farklı sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Birçok diş hekimi, bulaşıcı hastalıklar için önlemlerini almış durumda. Pandemi öncesi de maske, eldiven, sperlik ve gözlük gibi araçlarla, hijyenik bir ortam sağlayan diş hekimlerinin neredeyse tamamı, bu konuda oldukça hassas. Normal koşullarda kişisel koruyucu ekipmanlar kullanan, enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasını engelleyecek önlemler alan klinik ve muayenehaneler, Kovid-19 salgınından sonra tedbirlerini daha da artırdı. İstisnalar dışında klinik ve muayenehanelerin tamamımın bu önlemlere uyduğunu söyleyebiliriz.
Pandemi Döneminde Diş Hekimlerinin Aldığı Önlemler
Virüsler genellikle 20-400 nm arasında bir büyüklüğe sahip olup, gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır. Bu sebeple virüslerden korunmak için sıkı önlemler alınması, sağlık kuruluşlarında bir zorunluluk hâline gelmiştir.
Virüsler ağız yoluyla bulaşabildiği için diş hekimleri, koruyucu önlemleri en fazla uygulaması gereken sağlık çalışanlarıdır. Virüs, bakteri gibi enfeksiyon oluşumuna neden olan riskler, muayene ortamında en aza indirgenmelidir. Bu konuda diş hekimleri çalıştıkları ortamda aşağıdaki önlemleri almalıdır;
- Her hasta için ayrı önlük kullanılmalıdır. Tek kullanımlık cerrahi önlükler tercih edilmelidir.
- İyi koruyan maske, gözlük, sperlik ve eldivenler kullanılmalıdır.
- Tüm ekipmanlar sterilize edilerek, operasyona başlanmalıdır.
- Ağız ve diş bölgesi dışında hastaya temas edilmemelidir.
- Her hastaya müdahale etmeden önce ortam iyice havalandırılmalıdır.
- Gerekli yerlere dezenfekte işlemi özel sıvılarla yapılmalıdır.
- Hastanın dokunduğu her yer yeni hasta gelmeden temizlenmelidir.
- Bekleme odasında kalabalık bir ortam oluşturulmamalıdır.
- Her hasta için ayrı ve tek kullanımlık koltuk ünitesi kullanılmalıdır.
Diş Tedavileri Neden Ertelenmemelidir?
Ülkemizde ağız bakımı, periyodik ağız ve diş sağlığı kontrolü maalesef bir alışkanlık hâline henüz gelmedi. Çoğunlukla acil durumlar, diş ve diş etinde apse oluşumu gibi ileri boyutta sancılar sebebiyle diş hekimine başvuruyoruz.
Genel sağlığı etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren diş çürüğü, ileri düzey diş eti hastalıkları zamanında müdahale edilmesi gereken sağlık problemleridir. Pandemi döneminde tedirgin olan çoğu hasta bir diş hekimine danışmaktansa kendi yöntemleriyle diş hastalıklarına çözüm aradılar. Çoğunlukla sonuç vermeyen bu tedavi yöntemleri, belki de daha çok hasara neden oldu.
Diş hekimine gitmeyi erteleyerek, aşağıdaki sonuçlarla karşılaşabilirsiniz;
- Dişinizi tamamen kaybedebilirsiniz.
- Agresif periodontitis, kronik periodontitisi gibi ileri düzey diş eti hastalıkları erken müdahale edilmezse kalıcı problemlere ve diş kaybına neden olabilir. Ayrıca, periodontal hastalıklar kalp ve akciğer enfeksiyonu, ağız ve dişlerde lokal hasarlara yol açabilir. Bu noktada, erken teşhis ve müdahalenin önemi oldukça büyüktür.
- Ağız bakımına dikkat etmeyen ve yanlış diş fırçalama alışkanlığı olan hastalarda diş ve çevresindeki bakteriler, kana kolayca karışabilir. Bunun sonucunda çeşitli hastalıklar oluşabilir.
Verilmesi Gereken En Doğru Karar Nedir?
Belirtmiş olduğumuz gibi diş hekimleri pandemi sürecinde mevcut önlemlerini daha da üst düzeye taşıdı. Bu sebeple doğru diş hekimini tercih ederek, pandemi döneminde diş tedavinizi aksatmamanız sağlığınız için oldukça önemli.
Ağrı, kanama ve şişlik oluşumu gözlenen ciddi risk içeren diş problemlerinde en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmalısınız. Gerçek şu ki, pandemi bir süre daha hayatımızda olacak. Bu nedenle bir hastalıktan kaçarken diğerine yakalanmak mantıklı olmayacaktır.
Bodrum’daki muayenehanemizde aldığımız Kovid-19 tedbirlerini burada bulabilirsiniz. Herkese sağlıklı ve mutlu günler dileriz.