Dişlere güzellik ve işlevsellik kazandıran Laminate Veener, diş üzerine 0.3-0.7 mm kalınlığında yapılan özel bir kaplamaya denir. Diş dokusuna zarar vermeden, bazen 0,3-0,7 mm aşındırma yapılarak, bazen de hiç aşındırma bile yapılmadan (noprep) dişlerin üzerine yapıştırılan yapraklardır.
Laminate Veener (yaprak porselen), ön dişlerdeki kötü görünümü düzeltmek, gülüş hattını düzeltip daha güzel, doğal bir estetik görüntü elde etmek için tercih edilir. En estetik tedavi yaklaşımı olarak bilinmektedir.
Laminate Veenerlar, hastadan ölçü alınmasının ardından laboratuvar ortamında özel cihazlarla üretilir. Üzerine uygulanan estetik dokunuşlar ve yapılan ince restorasyonlarla, tırnak yapısını andıran bir ürün çıkar. İşleme yaprak porselen denmesinin nedeni de budur.
Siz de Bodrum’da Laminate Veener (Yaprak Porselen) tedavisi yaptırmak istiyorsanız hemen Online Randevu ya da telefonla randevu alabilirsiniz.
Laminate Veener Nasıl Uygulanır?
Uygulama; diş yüzeyinin pürüzsüzleştirilmesinin ardından alınan ölçü neticesinde hazırlanan porselen laminaların simantasyonu (yapıştırılması) ile başlar ve biter.
Laminate Veener uygulaması esnasında ilk olarak hastanın diş yapısı incelenir. Hastaya uygun görünen dişin boyu şekli açısından bir mock-up yapılır. Böylece hasta ve hekim, asıl ürün gelmeden bu seansta değişiklikler yapıp son hali şekillendirebilecektir. Hasta ve hekim final görüntüden memnun kalırlar ise asıl ürün için laboratuvar aşamasına geçilir ve yaprak porselenler aynı boyda ve şekilde hazırlanır. Gelen yaprak porselenler, iğnesiz acısız bir şekilde, özel yapıştırıcılar ile diş yüzeylerine yapıştırılır.
Yapıştırıcı malzemenin kalitesi ve laminanın çok ince olması sayesinde porselen laminaların düşme olasılığı oldukça düşüktür. İşlem ardından hasta belirli kriterlere dikkat ederek dişlerini fazla zorlamamalıdır. İşlem sonucunda kişi harika bir gülüşe sahip olur.
Laminate Veener Kimlere Uygulanır?
Günümüzde gülüş estetiği ve gülüş tasarımına artan ilgi neticesinde, kozmetik diş tedavileri çok daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor. Bu yöntemle tedavi edilecek başlıca hasta grupları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Ön bölge dişlerinde gereğinden fazla aralık (diastema) bulunan hastalar
- Ön dişlerinde estetik görünüm olmayan; renkleşmiş ya da kenarlarının uyumu bozulmuş dolgulara sahip hastalar
- Mine tabakasında hipoplazi (küçük kalma) ve malformasyon (kusurlu olma) sorunu bulunan hastalar
- Sağlıksız beslenme, diş fırçalamama gibi çeşitli sebepler doğrultusunda meydana gelmiş renkleşmelere sahip olanlar
- Çarpma, düşme gibi çevresel faktörlerden meydana gelmiş travmalar sonucunda aşınmış ya da kırılmış dişe sahip olanlar
- Rotasyon ve pozisyon bozukluğu olan dişlere sahip kişiler
Laminate Veener Kimlere Uygulanmaz?
Aşağıdaki sorunlara sahip kişilerde Laminate Veener uygulanması doğru olmayacaktır;
- Diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi alışkanları olan kişiler (önce bu problemler elimine edilmelidir.)
- Göze batacak düzeyde çapraşık ve rotasyonlu diş yapısına sahip kişiler (öncelikle ortodontik tedavi ile hizalandırılmalıdır.)
- Dişlerinde çürük oranı fazla olan kişiler
- Ağız bakımı ve hijyenini önemsemeyen kişiler
- Alt ve üst dişleri arasında tamamlayıcı kapanışı olmayan kişiler (ortodontik tedavi ile uyumlandırılmalıdır)
- Tırnak yeme, parmak emme ve kalem ısırma gibi alışkanlıkları olan kişiler
Porselen Laminate Veener Restorasyonların Avantajları Neler?
- Porselen diş kaplaması dayanıklıdır ve kolaylıkla zedelenmez.
- Dişe gelen sert, kabuklu gıdaların dişte oluşturacağı aşındırmaya karşı direnci fazladır. Fakat bu gıdaların yine de dişler ile kırılmaması önerilir.
- 0.3-0.7 mm kaplama ile kötü diş görüntüsü ortadan kaldırılır ve rahatça gülmeye olanak sağlar. Sağlıklı, doğal görünümlü ve estetik bir gülüş elde edilir.
- Kahve, çay, sigara içildiğinde kolay renk değiştirmez, uzun süre beyazlık korunur.
- Hastanın özgüvenini artırır.
- Üretilen porselen yüzeyin pürüzsüz olması sayesinde diş taşı gibi oluşumların meydana gelme olasılığı azalır.
Laminate Veener (Yaprak Porselen) Hakkında Sorularınızın Cevapları
Porselen Laminate Veenerlar, dişe kalıcı olarak yapıştırıldıktan sonra diş fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya aralıksız olarak devam etmelisiniz. Tırnak yeme, buz çiğneme, kabuklu gıdaları kırma gibi dişe zarar verebilecek eylemlerden uzak durulmalıdır. Bu davranışlar, yapılan restorasyonların kırılmasına ya da düşmesine neden olabilir.
Tedavi sürecini güvenli hale getirmek için hastaya ince şeffaf plaklar verilir. Bu plaklar, uyurken ortaya çıkan parafonksiyonel davranışların (diş sıkması ve gıcırdatması gibi), yaprak porselenlere zarar vermesini en aza indirger.
Porselen laminalar, yapıştırıldıktan sonra bir ya da iki hafta sonra kontrole gelinmesi gerekir. Dişlerin diş eti ile uyumu, laminalar üzerinde kırık, çatlak gibi problemlerin oluşup oluşmadığı, herhangi bir renk değişimini olup olmadığı kontrol edilir. Ağız hassasiyeti ve ağız hijyeni gibi konular da gözden geçirilir. Bundan sonraki süreçte hastanın, 6 ayda bir diş hekimi muayenesine gitmesi yeterli olacaktır.
Kullanım ömrü laminaların dayanıklılığına ve ağız sağlığına hastanın verdiği öneme göre değişkenlik göstermektedir. Kesin bir kullanım ömrü söylenemez.